The Opposite interviewed in Swedish – Orkesterjournalen (2010)

THE OPPOSITE I MEDVIND

Det händer mycket inom jazzen, inte minst i Malmötrakten, men det uppmärksammas för lite, menar Loïc Dequidt i gruppen The Opposite som fick Manifestpriset i vår.
- Det är roligt och innebär mer uppmärksamhet som förhoppningsvis ger mer spelningar.

OJ var på plats när på Nalen när Malmögruppen The Opposite fick årets Manifestpris i jazzklassen. Juryns motivering lät så här: “Årets vinnare får priset för att de med oräddhet och kompromisslös inställning lyckas förena skir luftighet med rytmisk komplexitet i sin ösigt sökande jazzmusik, lika gedigen och oförutsägbar i sin kollektiva grund som i de enskilda, bländande soloinsatserna.”

OJ fick en pratstund med initiativtagarna Loïc Dequidt och Peter Nilsson.

Vad betyder Manifest priset för er?
Loïc: Det är givetvis kul att ens projekt uppmärksammas och belönas. Det är inte det musik handlar om men lite belöning på vägen ger ju uppmuntran, så det var väldigt roligt att få det! Mer praktiskt innebär det mer uppmärksamhet till gruppen som förhoppningsvis blir till hjälp när det gäller att boka spelningar.

Nya projekt med Opposite? Framtidsplaner? Bandmedlemmarnas roll?
Peter: I sommar ska vi spela i Italien och i september ska vi spela på Fasching. Förhoppningsvis blir det ytterligare ett par spelningar i Sverige under hösten och nästa vår planerar vi en turné i Frankrike, Schweiz, Belgien och Holland.
Loïc: The Opposite är från allra första början ett långsiktigt projekt. Musiken bygger på koncept som kräver stort engagemang av alla i bandet. Ett sånt här band har jag velat ha länge, men det var inte så lätt att hitta folk som var tillräckligt intresserade. Men när Peter och jag började prata om det och om vem som skulle kunna vara med, kändes det som att tiden var inne. Framtidsplanerna är att utveckla musiken och fördjupa oss i koncepten, men först och främst vill vi ut och spela!

Kopasetic som bolag?
Peter: Har inneburit möjligheten att genomföra projekt som hade varit mycket svårare om vi hade jobbat var och en för sig.
Loïc: Det är skönt att kunna göra som man vill. Vi skriver, spelar in och ger ut den musik vi vill. Det innebär mer arbete, men det är värt det!

Hur ser ni på framtiden inom jazzen i Sverige och i stort?
Loïc: Det händer mycket spännande inom jazzen idag. Men rent professionellt är det katastrof, utrymmet för kreativ musik är otroligt litet idag. Ordet jazz är oviktigt, och till och med problematiskt, eftersom det kan skrämma bort skeptikerna, men här finns en viktig strid att ta för musiker i dag om vi inte vill att musiken ska bli mer primitiv än någonsin! I Sverige skapas det mycket bra musik men marknaden är liten, och det är inte så konstigt i ett land på 9 miljoner invånare, så man måste exportera sig om man vill överleva tror jag.

Jazzklimatet i södra Sverige jämfört med övriga delar av landet?
Peter: Det finns för få ställen att spela på och tyvärr uppmärksammas det som faktiskt händer här nere alldeles för lite i media, men trots det finns det en kreativ stämning i Malmö. Det finns bra musiker och bra kompositörer här, och många fokuserar på att skriva egen musik och att jobba med sina band.

Förebilder och inspirationskällor?
Peter: Vi är bägge intresserade av rytmik, formtänkande, komposition och orkestrering och inspireras av en massa saker. Vi lyssnar båda på 1900-talsmusik och Loïc har också lyssnat mycket på bl.a. Steve Coleman och indisk musik. Jag kommer från ett annat håll och har t.ex lyssnat mycket på Frank Zappa och musik från New Yorks “downtown-scen”.
Loïc: Vi är inte så intresserade av “genrer” tror jag, utan smäller av på vissa saker – det kan vara Weather Report, Dutilleux, Jarrett eller Zakir Hussain – och det formar oss. Men jag tror också att vi har något gemensamt som inte är direkt musikaliskt, och det är just det med formtänkande och struktur: där finns något som vi båda strävar efter och vill utveckla. Det gäller förresten inte bara The Opposite. Peter är också med i min trio (som spelar på Swedish Jazz Celebration den 17:e april) och kvartett, och den strävan märks där också, i en annan, mindre konstellation som ger utrymme till en annan sorts samspel. Och det är otroligt kul att ha dessa olika band parallellt måste jag säga!

Text: Patrik Sandberg